Brownie z fasoli – proste, szybkie, smaczne!

2020-06-25 07.32.24

Dziś Brownie z fasoli! Jedno z moich ulubionych ciast, które nie wymagają wielkiego wysiłku, a smakują naprawdę genialnie, zaczytajcie się i sprawdźcie.
Składniki:
(na małą blaszkę, na większą można zrobić z dwóch porcji, bo ciasto nie rośnie znacznie) • Puszka fasoli czerwonej (240g po odsączeniu) – bardzo ważne: przepłukujemy ją bieżącą, ciepłą wodą na sitku, porządnie i dokładnie (ok. 30-40 sekund), pominięcie tego kroku to najczęstsza przyczyna nieudanego ciasta!
• 1 duży, dojrzały banan
• 2 jajka
• 0,5 aromat waniliowy
• 1,5 łyżki oleju kokosowego
• 1,5 łyżki kakao
• 2 łyżki ksylitolu (lub innego słodzidła, wedle uznania)
• Łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 łyżki mąki pełnoziarnistej

Kluczem jest zblendowanie masy na gładko i napowietrznie jej.
Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 45-50 minut w zależności od piekarnika (do suchego patyczka), bez termoobiegu, grzałki góra i dół.
Co do polewy – rozpuszam gorzką czekoladę w kąpieli wodnej 😬 i dodaje siekane migdały.

2020-06-25 07.32.18

Dodaj komentarz